Spelling oefenen door middel van spelletjes

Een d of een t? Oefen met spellingSpelling oefenen, dat is toch moeilijk en saai? Helemaal niet! Door te oefenen met spelling wordt taal juist leuker. Wat je schrijft, komt dan namelijk beter over naar anderen. Met andere woorden: mensen begrijpen je beter. Spelling is belangrijk in iedere taal. Niet alleen in het Nederlands, maar bijvoorbeeld ook in het Engels of het Frans.

Wil je oefenen op je eigen niveau? Bij Squla speel je de leukste spellen →

Een dictee: zo doe je dat

spelling oefenen met dictee oefenenHet is belangrijk dat je goed kunt opschrijven wat iemand anders zegt. Op de middelbare school krijg je namelijk ook nog steeds een soort dictee: een schriftelijke overhoring. En als je later aan het werk gaat, moet je misschien precies opschrijven wat iemand heeft gezegd. Dat noemen we ‘notuleren’. Maar voordat het zover is, moet je eerst veel met een dictee oefenen. Je oefent door te luisteren naar de klanken van het woord. Zo kom je erachter welke spellingregel daarbij hoort. Door steeds te oefenen word je een kei in spelling.

Dictee oefenen →

Pacman

spelling oefenen met PacmanMet PacMan leer je beter spellen. Je moet namelijk de letters van een woord in een bepaalde volgorde opeten. Zo leer je precies welke letters na elkaar komen in een woord. Terwijl je speelt moet je wel oppassen, want er zijn nog andere monstertjes in het spel. Zij kunnen jou voor een ronde stilzetten. Als ze je aanraken, ben je af. Je moet er dus voor zorgen dat je zo snel mogelijk, maar ook zo veilig mogelijk alle letters pakt. Eet jij alle letters op?

Pacman spelen →

Snake

spelling oefenen met Snake Leer beter spellen met Snake! Dit spelletje is al jaren oud en is nog steeds leuk om te spelen. In dit spel ben je een slang, die zich door het gras wringt om woorden te vormen. Je kunt met dit spel punten verdienen door letters op te eten. Deze letters moet je in de goede volgorde opeten, zodat je een woord vormt.

Snake spelen →

Hangmanquiz

spelling oefenen met GAMENAME Je kunt heel goed de spelling van woorden oefenen met Galgje of Hangman. Bij Galgje is het normaal gesproken zo dat je letters raadt, om een woord te vormen. Bij Hangman zie je een robot op het scherm die uit elkaar valt als je het verkeerde antwoord kiest. Het is de bedoeling dat je kiest of je het werkwoord met d, t of met dt spelt. Hoe lang weet jij de robot heel te houden?

Hangmanquiz spelen →

De etende worm

spelling oefenen met De etende worm Beter leren spellen is heel leuk en gemakkelijk met De Etende Worm. Dit spelletje wordt ook wel eens ‘Snake’ genoemd en is al jaren oud. Zelfs nu is het nog steeds leuk om te spelen. Je speelt in dit spel een slang, die zich door het gras wringt om woorden te vormen. Dat doe je door in de juiste volgorde de letters op te eten. Daarmee verdien je ook punten. Word jij de volgende spellingkampioen?

De etende worm spelen →

Fotoquiz

spelling oefenen met Fotoquiz Wil je je spelling oefenen? Dat kan met de fotoquiz. Bij de fotoquiz moet je woorden in zinnen afmaken. Kies bijvoorbeeld voor een d, t of dt in een woord. Spel je het woord in de zin goed? Dan krijg je een stukje van de complete puzzel te zien en verdien je punten. Zo vergeet je niet meer of je een d, t of dt in de zin gebruikt!

Fotoquiz spelen →

Sleeppuzel EI of IJ

spelling oefenen met Sleeppuzel EI of IJ Oefen de spelling van woorden met een ei of een ij met deze sleeppuzzel. Je ziet twee vakken: ei en ij. Sleep de plaatjes naar de juiste vakken en klik op ‘controleren’ om te zien of je het woord goed hebt gespeld. Zo vergeet je nooit weer welk woord je ook alweer met welke ei/ij moet spellen.

Sleeppuzel EI of IJ spelen →

Sleeppuzel IE of I

spelling oefenen met Sleeppuzel IE of I Het spelen van dit spel zorgt ervoor dat je beter begrijpt wanneer je een ie of een i gebruikt in een woord. Om te oefenen, maak je gebruik van twee vakken: eentje met een ie en eentje met een i. Je sleept de juiste woorden in de juiste vakken. Je kunt dan steeds controleren of je het woord in het goede vak hebt gesleept en of je het dus goed hebt gespeld.

Sleeppuzel IE of I spelen →

Sleeppuzel AU of OU

spelling oefenen met Sleeppuzel AU of OU spelen Spel woorden met au of ou, door de juiste woorden in de juiste vakken te slepen. Schrijf je scout echt met ou, of is het eigenlijk toch scaut? Denk er maar eens over na en sleep straks het juiste antwoord in de vakken. Zo weet je precies hoe goed jij al bent in het spellen van woorden met au en ou.

Sleeppuzel AU of OU spelen →

Flitswoorden

spelling oefenen met flitswoorden Flitswoorden zijn woorden die je maar heel even ziet. Daarna moet je ze onthouden. Eerst krijg je het plaatje te zien, dat vraagt om op te letten. Daarna roept de juf of meester dat het flitswoord komt. Het plaatje verandert dan. Je ziet het flitswoord maar heel even. Daarna is het beeld weg. Denk goed na over wat het woord was. Weet je het? Dan steek je je vinger op en krijg je misschien de beurt en mag je zeggen wat het woord was. Je kijkt dan samen met de rest van de klas of het klopte. Je ziet het woord, de betekenis ervan en hoe je het spelt. Zo onthoud je goed hoe je het woord moet spellen en wat het betekent.

Flitswoorden spelen →

Balloonshoot spelen

spelling oefenen met Balloonshoot
Weet jij welke letters er in een woord zitten? Als je dat weet, kun je ballonnen gaan schieten in Balloonshoot. Richt je pijl en boog en vorm een woord. Je ziet allerlei gekleurde ballonnen met een letter erin. Door op de juiste letters te schieten, verdien je letters. Zo vorm je met deze letters het woord dat bovenin beeld staat. Welke letters heb je nodig? Kun jij goed spellen? En ben jij een echte Robin Hood? Daar kom je achter in het spel ‘Balloonshoot’!

Balloonshoot spelen →

Het spel Spiders

spelling oefenen met spiders Oefen woordpakketten en spellingcategorieën met Spiders. Kijk goed naar het woord dat verschijnt en typ deze zo snel mogelijk in. Als het antwoord goed is, gaat het spinnetje weg. Dan komt er een nieuwe spin met een nieuw woord. Je staat wel een beetje op tijd, want zodra het spinnetje de grond raakt, ben je een leven kwijt. Je kunt er dus niet te lang over nadenken, maar dat maakt dit spel juist zo spannend. Hoe goed is jouw kennis van spelling?

Spiders spelen →

Woordzoeker

spelling oefenen met WoordzoekerWil je beter worden in spelling? Meer woorden leren? Beter worden in lezen? Of verveel je je gewoon? Met woordzoeker kun je alle woorden die je hebt geleerd nog eens een keer oefenen, door ze op te zoeken op de kaart. Je begint natuurlijk met de eerste letter van het woord. Op de kaart selecteer je het woord tot de laatste letter. Het woord verdwijnt dan uit de woordenlijst, omdat je deze hebt gevonden. Woordzoeker is niet alleen leuk, maar ook nuttig: je leert steeds meer woorden kennen.

Woordzoeker spelen →

Frog spelen

spelling oefenen met frog Vind je leren saai? Frog maakt het oefenen met spellen een stuk interessanter. Deze kikker zit in het water te wachten tot jij een steen aanklikt. Op iedere steen staat een letter. Door de juiste letters aan te klikken, spel je het woord dat links bovenin beeld staat. Frog pakt de letters dan en verzamelt de letters voor het woord. Opgelet: de volgorde maakt uit! Hoeveel woorden kan jij spellen?

Frog spelen →

Ridder Galgriel spelen

spelling oefenen met Ridder Galgriel Vind je Galgje een leuk spel? Dan bevalt Ridder Galgriel je ook wel. Net als bij Galgje moet je bij Ridder Galgriel woorden raden. Dat doe je door steeds een letter in te typen. Je mag maar een paar keer een letter kiezen. Als je het antwoord goed hebt, mag je muntjes pakken. De ridder haalt de muntjes dan uit de schatkist. Zo wordt woorden raden en leren echt leuk!

Ridder Galgriel spelen →

Flappybird spelen

spelling oefenen met frog Vind je woordjes oefenen saai? Daar weet het vogeltje Flappybird wel een oplossing voor: je moet hem zolang mogelijk in de lucht houden. Terwijl je vliegt, kom je allemaal letters tegen. Die letters vormen samen een woord. Door in het veld te klikken of op de spatiebalk te drukken, houd je Flappybird in de lucht. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk de goede letters pakt. Stort Flappybird neer? Dan is het spel voorbij. Leer nieuwe woorden te spellen en heb plezier met dit grappige vogeltje.

Flappybird spelen →

Oefen je spelling met Shark Attack

spelling oefenen met Shark Attack Spellen hoeft niet saai of vervelend te zijn. Door woorden goed te spellen, voorkom je met Shark Attack dat een hongerige haai de hele zee leegeet. Je spelt het woord door deze in te typen met je toetsenbord. Door het woord vaker te zien en te typen, onthoud je het woord beter. Zo leer je dus steeds nieuwe woorden en overhoor je woorden die je al kent. Aan het eind van het spel kun je je score met heel Nederland delen.

Shark Attack spelen →

Speel Shoot Down op Spelling.nl

spelling oefenen met Shoot Down Kun jij alle woorden van de woordenlijst spellen? En kom jij niet in de war met ‘au’ of ‘ou’? Dat oefen je met Shoot Down. Je ziet bovenin beeld een woord verschijnen. Dat woord moet je spellen. Dat doe je door op de helikopters te klikken met de muis. Letter voor letter. Je hebt 5 kansen om woorden goed te spellen. Neem gerust de tijd, want dit spel werkt niet op tijd. Je mag er dus zo lang over doen als je zelf wilt. Daardoor kun je rustig nadenken over de spelling.

Shoot Down spelen →

Ruzzle spelen

Wil jij echt goed bezig met de spelling van woordjes? Dan is Ruzzle spelen een goed idee. Met Ruzzle ben je namelijk letter voor letter bezig met de spelling van een woord. Dat is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Je onthoudt woorden namelijk beter en je wordt steeds beter in het vormen van woorden. Aan het eind van het spel kun je je aanmelden op de scorelijst. Heel Nederland kan dan zien dat jij een kampioen in spellen bent.

Ruzzle spelen →

Het alfabet oefenen

Test je kennis van het alfabet door onze alfabetpuzzel te spelen. Je trekt lijntjes tussen de verschillende letters, om het alfabet op te noemen. Zo verbind je de letter ‘a’ met de letter ‘b’ en de letter ‘b’ met de letter ‘c’, totdat je bij de z uitkomt. Je kunt niet meerdere letters in een keer verbinden. Maak deze puzzel dus stapje voor stapje. Je kunt de puzzel na iedere keer goed oplossen, een beetje moeilijker maken. Tot hoever kom jij met deze puzzel van het alfabet?

Alfabetpuzzel spelen →

Vaak wordt gedacht dat spelling niet zo belangrijk is. Het gaat er toch om dat je elkaar goed begrijpt? Dat is waar, maar niet helemaal. Als je namelijk niet goed spelt, kunnen woorden verwarrend worden. En dan begrijp je elkaar toch niet zo goed als je eerst dacht. Zeker in vreemde talen is spelling heel belangrijk: in een andere taal kan een verkeerd gespeld woord iets heel anders betekenen. Waarom krijg je op school geen punten op een toets (of een lager cijfer) als je een woord verkeerd spelt? De vertaling zelf heb je misschien wel goed. Dat komt doordat er regels zijn gemaakt over hoe woorden gespeld moeten worden. Zie het maar als regels over hoe je je moet gedragen, of hoe je moet spreken. Je noemt waarschijnlijk de juf ook ‘juf’ en niet bij haar voornaam. Zo zijn er over spelling ook afgesproken regels. Daarom is spelling dus zo belangrijk. Je moet weten wat woorden betekenen, maar ook hoe je het schrijft. Dat is later nog belangrijker als je een stage gaat zoeken of als je ergens wilt werken. Een brief zonder spelfouten is dan echt heel belangrijk.

Je hoort het weleens in de klas: een klasgenootje heeft ‘dyslexie’. Dat betekent dat het lezen en schrijven niet zo snel en goed gaat als het zou moeten. Als je zelf ook wat moeite hebt met spellen, denk je al snel dat je ook dyslexie hebt. Gelukkig is dat niet altijd waar. Ook kinderen die ‘gewoon’ iets minder goed spellen, hoeven geen last te hebben van dyslexie. Vaak vinden kinderen het moeilijk om klanken en letters aan elkaar te koppelen. Kinderen willen namelijk alles schrijven zoals ze het zeggen of horen. En ze willen ook nog eens allerlei woorden tegelijk leren. Dat kunnen onze hersenen niet aan. Daarom is het belangrijk om spellingregels te leren, en niet de woorden zelf.

De meeste kinderen hebben problemen met het onthouden van de regels. Of, ze weten de regels wel, maar weten niet goed hoe je de regel gebruikt. We noemen het weten hoe je een regel gebruikt ‘automatiseren’. Dat mag je ook meteen weer vergeten, maar het zegt iets over hoe we woorden en zinnen gebruiken: het liefst zonder nadenken. Wie niet zo goed is in spelling, kan het best regelmatig oefenen. Er bestaan niet alleen leuke spelletjes, maar ook handige websites om met spelling aan de slag te gaan. Hier kun je ook alleen op de spelling van woorden en zinnen oefenen.

Op school ga je waarschijnlijk een dictee krijgen. Dat is een manier om te kijken hoe goed je al spelt. Er zijn verschillende dictees. Zo krijg je bijvoorbeeld aan het begin van het jaar een toets, zodat de juf of meester weet hoe goed je al spelt. Verderop in het jaar krijg je vaker een ‘signaaldictee’. Daarmee kijkt de juf of meester of je de woorden die je nu oefent, al onder de knie hebt. Als dat nog niet zo is, ga je vaker oefenen. Er bestaat ook nog een ander dictee: hiermee wordt gekeken of je alle woorden nu wel goed spelt. Gaat het nog steeds niet goed? Dan moet er nog meer geoefend worden. Misschien krijg je ook een ‘parkeerweekdictee’. Wat betekent dat eigenlijk? Het is een dictee waarmee de juf of meester kan zien of je nu alle spellingsregels goed gebruikt. Alles wat je tot nu toe hebt geleerd, komt nog weer eens voorbij.

Had je een paar foutjes? Dat is niet erg. Het zou wel erg saai worden als je alles altijd goed hebt. Veel kinderen willen alleen de woorden die ze fout nog eens oefenen. Dat is wel een goed idee, maar eigenlijk kun je beter alle woordjes nog eens oefenen. Zo weet je zeker dat de woorden die je goed had, niet ‘wegzakken’. Daarmee bedoelen we dat je de woorden die je goed hebt, vergeet deze. Leer daarom een keer alle woorden en overhoor ze ook allemaal. Daarna maak je een aparte lijst met de woorden die je fout had. Daarna oefen je die ook allemaal nog een keer. Heb je ze allemaal goed? Dan overhoor je nog een keer de hele lijst (met de goede en de foute antwoorden). Op die manier haal jij een 10 voor taal.

Oefenen met regels

In talen zijn er verschillende spellingregels. Zo hebben we bijvoorbeeld in het Nederlands afgesproken wanneer een werkwoord eindigt met een ‘d’, ‘t’ of ‘dt’. Wie niet zo goed is met deze regeltjes, kan beter extra oefenen. Iedere dag oefenen met spelling zorgt ervoor dat je op school betere cijfers haalt en lastige teksten beter begrijpt. Vraag je ouders gerust of je een woord goed hebt gespeld: zij begrijpen ook heel goed dat het nog moeilijk is. Ze waren zelf ook eens kind.

Oefenen kun je doen op verschillende manieren. Dat kan bijvoorbeeld door spelletjes te spelen. Er zijn speciale spellen die ervoor zorgen dat je kunt oefenen met spelling. Dat is niet alleen goed, maar ook leuk om te doen en gezellig om te spelen.