De etende worm

De Etende Worm lijkt heel veel op het spelletje Snake van vroeger. Het idee is hetzelfde: je probeert de slag zo kort mogelijk te houden, door de juiste letters op te eten. De letters die je moet opeten staan onderin beeld: ze moeten het woord vormen dat onderin beeld staat. Zo leer je precies het woord te spellen.

Speelinstructies De Etende Worm

Het spelletje De Etende Worm is voor iedereen op de basisschool te spelen. Je begint met makkelijke woorden van een paar letters. Hoe meer woorden je goed spelt en goed onthoudt, hoe langer de woorden steeds worden. Daardoor worden de woorden ook moeilijker en word je een kei in spelling.

Zodra je de pijltjestoetsen indrukt, begint de slang in een richting te bewegen. Beweeg de slang richting de juiste letters door de pijltjestoetsen te gebruiken. Bij dit spel moet je de letters in de goede volgorde opeten. Daarmee verdien je punten. Je verdient per opgegeten letter een punt. Een woord van 4 letters kan je dus 4 punten opleveren.

Probeer zo min mogelijk de verkeerde letters op te eten. Dan wordt de slang namelijk steeds langer, maar verdien je geen punten. Als de slang langer wordt, wordt het moeilijker om deze door het gras te bewegen. Heb je te veel foute letters gegeten? Dan wordt de slang te lang en verlies je het spelletje. Daarom is het belangrijk dat je eerst goed kijkt in welke richting je met de slang uit moet, zodat je zoveel mogelijk punten scoort. Zo leer je het woord het beste spellen, verdien je de meeste punten en word je een kampioen in spelling.

Waarom De Etende Worm spelen?

De Etende Worm doet weer denken aan vroeger. Als je het spelletje niet goed begrijpt, kunnen je ouders of je juf of meester je zeker helpen, want ze zullen het spelletje direct herkennen. Het is dus niet alleen leuk voor jezelf om te spelen, maar ook voor volwassenen om mee te doen.

Door dit spel te spelen oefen je natuurlijk het spellen van woorden. Je moet in de juiste volgorde letters opeten om een woord te spellen. Zo spel je onbewust het woord in je gedachten. Daardoor blijven woorden beter hangen en zul je minder moeite hebben met het spellen van het woord op bijvoorbeeld een dictee. Spel het woord vaker en probeer te onthouden hoe je dit ook alweer in het spelletje deed. Welke letters at de slang ook alweer op? En in welke volgorde? Zo onthoud je het woord.

Als je het spel vaker speelt, zul je merken dat je de woorden steeds sneller ziet en de letters steeds sneller opeet. Dat komt doordat je het woord steeds een beetje beter leert. Dat kun je straks gebruiken tijdens een toets op school.