Woordzoeker

9

Kun jij alle woorden vinden die we zoeken? Onder elke kaart zie je bij Woordzoeker staan welke woorden je moet vinden op de kaart. De woorden kunnen alle kanten opstaan, zoals van links naar rechts, of van boven naar onderen. Woordzoeker is goed om verveling tegen te gaan, maar je leert ook nog eens woorden sneller herkennen. En het leuke van deze woordzoeker is dat je bij elke kaart een leuke achtergrond ziet.

Zo werkt woordzoeker

In het begin van dit spel selecteer je je niveau. Wil je makkelijke woorden, normale woorden of juist hele moeilijke woorden? Klik op een niveau, en klik daarna op ‘Oké’. Het is de bedoeling dat je alle woorden in de woordzoeker vindt. Onder het spel zie je allerlei woorden staan. Deze worden moet je zoeken. Als je een woord hebt gevonden, streep je deze af door de eerste letter te selecteren, je muis vast te houden en dan naar de laatste letter van het woord te schuiven.

Door het woord te markeren weet je welke woorden je al hebt gevonden. Je begint altijd bij de eerste letter. Snap je hoe het spel werkt? Dan klik je op ‘Start’. Dit spel werkt niet op tijd: je mag er zo lang over doen als je zelf wilt. Als je het woord maar vindt!

Vind je de woorden toch te makkelijk? Klik dan op het tandwieltje onderin beeld. Je kunt dan overschakelen naar moeilijke woorden. Wil je de woorden vinden op een andere kaart? Klik dan op het pijltje naar rechts. Je ziet dan een andere kaart met woorden, met een ander achtergrond. De woorden die je moet zoeken blijven wel hetzelfde.

Waarom woordzoeker handig is

Door woordzoeker te spelen train je je hersenen. Een woordzoeker is een spelling oefening om je woordenschat te testen. Bovendien is puzzelen goed voor je hersenen: ze blijven actief, omdat je steeds moet nadenken over de woorden. En natuurlijk zijn ze ook gewoon leuk en is het een leuke manier om je tijd te besteden of verveling tegen te gaan.

Als je dit spel vaak speelt, kun je ‘woordpatronen’ leren herkennen. Dat houdt in dat je snapt hoe woorden eruit zien en wat sommige woorden met elkaar gemeen hebben. Hoe beter je erin wordt, hoe sneller het woord zoeken gaat. Woordzoeker is ook handig als je leert lezen: je leert sneller woorden vormen van letters.

Uit een onderzoek blijkt dat als je regelmatig woordzoekers oplost, je beter wordt in ruimtelijk denken. Het is dus niet alleen goed om beter te worden en taal en spelling, maar om beter te worden in heel veel dingen.