Hangmanquiz

Hangman is een leuk spel om je spelling van woorden te oefenen. Als je dit spel met klasgenoten speelt, is het extra spannend. Want wie weet het juiste antwoord te geven? Je leert met dit spel precies of je een woord met een d, t of met dt spelt. Naast dat het leerzaam is, is het natuurlijk ook gewoon leuk om te spelen. Weet jij welke letter aan het eind van het werkwoord komt?

Speelinstructies Hangman

Bij Hangman zie je een robot op het scherm staat. Onder de robot zie je de letters staan die je kunt gebruiken. Er staat een zin op het scherm, met een ontbrekende letter bij een woord. Hoe spel je dit werkwoord? Met een d, t of dt? Als je het foute antwoord aanklikt, valt een stukje van de robot uit elkaar.

Klik je een goed antwoord aan? Dan blijft de robot zo staan. Kun jij de robot overeind houden tot alle woorden gespeld zijn? Dan kun je misschien zelfs verder naar de volgende ronde. Door dit spelletje te spelen, oefen je iets wat we ‘werkwoordspelling’ noemen: het spellen van werkwoorden. In dit geval oefen je de tegenwoordige tijd.

Je hebt bij dit spel steeds 3 mogelijke antwoorden. Goed om te weten: er is maar een antwoord onderin beeld juist. Als je denkt dat een woord met dt wordt geschreven, klik je dus niet eerst de d en daarna de t aan, maar klik je direct op dt.

Heb je 20 antwoorden goed? Dan mag je naar de volgende ronde. Je ziet op het scherm twee pijltjes, aan de rechterkant van het spel. Het zijn de twee pijltjes boven het tandwieltje. Die beginnen groen te knipperen als je naar de volgende ronde mag. Je hoeft hier alleen op te klikken.

Waarom Hangman spelen?

Hangman is bijna hetzelfde als Galgje, maar dan omgekeerd: in plaats van dat er een galg op het beeld verschijnt, zie je een robot. De robot zit in het begin nog helemaal in elkaar, maar verliest onderdelen bij foute antwoorden. Daardoor kun je direct zien of je antwoord goed of fout was. Je weet daardoor ook direct wat je goed of fout hebt gedaan.

Dit spel is heel leerzaam als je je spelling met werkwoorden wilt oefenen. Krijgt een woord een stam +t. stam +d of stam +dt? Als je de regels eenmaal door hebt, vergeet je ze waarschijnlijk niet weer. Daardoor scoor je straks beter voor je toets.

Je kunt het spel niet alleen spelen, maar je kunt ook een beurt omwisselen met een vriend of vriendin of met een klasgenoot. Dat maakt het spel nog spannender en jullie kunnen misschien elkaar uitleggen waarom het antwoord goed of fout is. Zo help je elkaar en is het spel nog leuker om te spelen.