Ridder Galgriel

9

Ken je het spelletje Galgje? Ridder Galgriel lijkt daar wat op. Het leuke is dat je hier leert spellen door te spelen met een ridder. Als je het woord goed hebt geraden, mag je muntjes pakken. Hoeveel woorden spel jij goed en hoeveel muntjes verdien jij?

Zo speel je Ridder Galgriel

In het begin kun je kiezen in welke groep je zit. Ridder Galgriel is er voor leerlingen van groep 3 tot en met 8. Je kunt kiezen of je een woordpakket of een spellingcategorie wilt oefenen. Je kunt ook alles door elkaar proberen. Daarmee maak je jezelf het wat moeilijker. Met Ridder Galgriel oefen je de woordjes die je hebt geleerd. Kies je groep en wat je wilt oefenen en klik op start.

Bij Ridder Galgriel moet je de woorden typen. Klik eerst op de grote glimmende knop. Je ziet nu de ridder verschijnen, met een schat. Bovenin het scherm zie je een paar letters verschijnen. Het is jouw taak om het woord te raden. Dat doe je door letters in te typen. Als je weet hoe Galgje werkt, weet je ook hoe dit spel werkt. Typ de letters in waarvan jij denkt dat ze bij het woord horen.

Heb je het woord goed? Dan vliegen er muntjes door het scherm. Deze kun je pakken door erop te klikken. Je ziet dat het woord goed is, als je in beeld de tekst: ‘Pak de muntjes!’ ziet.

Woorden leren met Ridder Galgriel

Dit spelletje is heel nuttig, omdat je leert om creatief te denken. Net als Galgje is ridder Galgriel leuk tijdverdrijf, maar het is ook nuttig. Je moet steeds nadenken over wat het woord zou kunnen zijn. Je leert daardoor ook nieuwe woorden. Als het woord dat je moet leren ‘raam’ is, zou het ook ‘naam’ of ‘faam’ kunnen zijn. Bij het intypen van een woord kun je dus zomaar al drie nieuwe woorden leren.

Door dit spel te spelen leer je ook welke letters vaak voorkomen in het Nederlands. Zo zijn er aardig wat woorden met ‘sch’ en hebben heel wat woorden in onze taal een ‘e’. Dus een tip van ons, voor wie echt heel graag wil winnen: denk goed na over welke letters vaak voorkomen in woorden. Gokken met de letter ‘a’ is soms ook een goed idee, want dit is de op twee na meest gebruikte letter van Nederland. Kijk natuurlijk wel goed naar welke letter het zou kunnen zijn en gok niet zomaar. Je mag namelijk maar een paar keer een letter intypen, net als bij Galgje.