Ruzzle

9

Bij Ruzzle moet je zoveel mogelijk woorden maken door de letters met elkaar te verbinden. Het maakt niet uit in welke richting je dit doet. Door zoveel mogelijk woorden in zo min mogelijk tijd te vormen, ga je telkens naar een nieuw level. De woorden worden dan een beetje moeilijker.

Hoe werkt Ruzzle?

In het begin kun je kiezen in welke groep je zit. Ruzzle kan gespeeld worden door leerlingen in groep 3 tot en met 8. Je kiest in het begin of je wilt spelen met een woordpakket, een spellingcategorie of met alles door elkaar. Daarna kun je kiezen in welk leerjaar je zit, welk boek je gebruikt en welke week het is. Daardoor kun je woordjes oefenen die je net geleerd hebt. Klik op Start.

Bij Ruzzle moet je woorden leggen op tijd. Onderin het beeld zie je een balkje dat steeds verder loopt. Als het balkje vol is, is de tijd om. Je ziet rechts in het scherm welke woorden je moet vormen. Dat doe je door met de muis een letter aan te klikken, deze vast te houden en dan over de letters te vegen. Kun jij zoveel mogelijk woorden in zo min mogelijk tijd leggen?

Ruzzle is een echt taalspelletje

Ruzzle is echt een taalspel. Normaal gesproken speel je dit met vrienden. Je krijgt dan vier letters te zien en slechts 2 minuten. Binnen 2 minuten moet je zoveel mogelijk woorden maken. Na drie rondes houdt het spel op en is degene die de meeste punten heeft verzameld de winnaar. Het idee is dat je steeds vaker speelt, waardoor je steeds meer woorden krijgt te zien en ook steeds langere woorden kan vormen. Op deze website speel je het spelletje alleen, tegen de tijd.

Doordat je veel oefent en alle letters in de juiste volgorde moet zetten, ben je aandachtig bezig met het woord. Door druk bezig te zijn met het woord, houd je je bezig met de spelling ervan. Op die manier leer je nieuwe woorden en oefen je de woorden die je al kent. Zo vergeet je ze niet. Ruzzle is dus een echt taalspelletje, dat ook nog eens heel nuttig is bij het oefenen van spelling.