Sleeppuzzel AU of OU

Moet je een woord spellen met au of ou? Dan moet je er misschien even over nadenken. Au en ou klinken namelijk soms hetzelfde, maar je schrijft ze niet hetzelfde. Leer hoe je deze woorden ook alweer spelt met onze sleeppuzzel. Je kunt steeds oefenen met de letters au en ou. In het spel zie je woorden die je naar het juiste vak moet slepen. Sleep je het woord naar het vak met de au? Dan denk je dat het woord met ‘au’ gespeld moet worden. En zo werkt dat ook als je het woord naar het vak met ‘ou’ sleept. Hoe spel je het woord precies, volgens jou?

Speelinstructies Sleeppuzzel au of ou

Als je de sleeppuzzel opent, zie je twee grote vakken. Je kunt zometeen woorden slepen naar de vakken au of ou. Je ziet onder deze twee vakken allerlei plaatjes. In de plaatjes staan woorden. De bedoeling is dat je de woordjes naar de juiste vakken sleept. Denk eerst even na over de spelling van het woord. Moet je het woord ‘sc..t’ naar een ‘ou’ of naar een ‘au’ slepen? Je mag zolang nadenken over de spelling van het woord als je zelf wilt, want er staat geen tijd op dit spel.

Sleep de woorden die je ziet naar het juiste vak. Voordat je ze sleept, moet je misschien even goed kijken hoe je dat woord ook alweer spelt. En waarom spel je dat woord zo? Heb je het woord in een vak gesleept? Klik dan op ‘controleren’ om te zien of je het woord goed hebt gespeld.

Heb je alle woorden al naar een vak gesleept? Dan kun je ze allemaal tegelijk controleren. Alle woorden die je goed hebt gespeld, krijgen dan een groene achtergrondkleur. Heb je alles goed gespeld? Dan verschijnt in beeld dat je het goed hebt gedaan en naar de volgende puzzel door kunt gaan. Klik op het knopje dat begint te knipperen om naar de volgende puzzel door te gaan. De woorden worden steeds een beetje moeilijker als je in een volgende ronde komt. Hoe goed ben jij al in de spelling van woorden met ou en au? Je vindt het uit met onze sleeppuzzel.

Na het slepen van een woord kun je ook tussendoor controleren of het woord in het juiste vak staat. Je mag na het slepen van een woord altijd op ‘controleren’ klikken om te zien of het klopt. Dat is misschien handiger dan alle woorden in een keer controleren.

Waarom Sleeppuzzel au of ou spelen?

Au en ou lijken nogal op elkaar. Ze klinken niet alleen hetzelfde, maar zien er ook nog eens bijna hetzelfde uit. Dat is voor veel kinderen heel moeilijk. Dit spelletje helpt kinderen om te oefenen met het spellen van deze woorden. Je ziet direct wanneer je antwoord goed of fout is en onthoudt hoe het woord dan wel gespeld moet worden.

Bij het spelen krijg je direct te zien of het antwoord klopt. Zo kun je direct bezig met het verbeteren van foute antwoorden. Kijk misschien nog even in je (werk)boek om te zien hoe de spellingregels voor au en ou ook alweer werken. Op die manier oefen je echt met de spelling van au en ou,

Het oefenen met woorden met au en ou is heel belangrijk. Ze lijken namelijk heel erg op elkaar, waardoor je soms misschien even moet nadenken over het spellen ervan. Veel mensen spellen deze woorden fout, maar jij kunt natuurlijk wel beter! Oefen zoveel mogelijk met deze woorden, zodat ze blijven hangen.