Sleeppuzzel EI of IJ

Spel je een woord ook alweer met een korte ei of een lange ij? Dat is voor veel kinderen een moeilijke vraag. Gelukkig hebben we een sleeppuzzel voor je, zodat je met deze vraag kunt oefenen. Je ziet in het spel woorden die naar het juiste vak gesleept moeten worden: spel je het woord met een ei of met een ij? Sleep de woorden naar de juiste vakken!

Speelinstructies Sleeppuzzel ei of ij

Je ziet bij de sleeppuzzel twee grote vakken: ei of ij. Onder deze twee vakken zie je allemaal kleine vakjes met plaatjes erin. Je sleept deze vakjes naar het juiste grote vak. Hoe moet het woord gespeld worden? Zo zie je bijvoorbeeld ‘r..k’ staan. Als je deze naar het vak ‘IJ’ sleept, denk je dat het woord ‘rijk’ moet zijn. Sleep je deze naar het vak ‘ei’, dan denk je dat het woord ‘reik’ moet zijn. Er staat geen tijd op, dus je mag zo lang nadenken over de spelling van het woord als je zelf wilt. Maak hier gebruik van!

Sleep de woorden die je ziet naar het juiste vak. Hoe zou het woord gespeld moeten worden? Probeer ook te bedenken waarom je dat woord zo spelt. Als je het woord in het vak hebt gesleept, kun je op ‘controleren’ klikken om te kijken of je het woord goed hebt gespeld.

Alle woorden die je goed hebt gespeld, krijgen een groene achtergrondkleur. Heb je alles goed? Dan verschijnt in beeld dat je het goed hebt gedaan en naar de volgende puzzel door kunt gaan. Klik op het knopje dat begint te knipperen om naar de volgende puzzel door te gaan. De woorden om te spellen worden in elke nieuwe ronde steeds een beetje moeilijker. Kun jij alle woorden goed spellen en word jij een echte spellingkampioen?

Je kunt ook tussendoor controleren of je woord in het juiste vak staat. Je mag namelijk op ieder moment op ‘controleren’ klikken om te zien of het klopt. Zo houd je het simpel voor jezelf en kun je dus ook woord voor woord leren spellen.

Waarom Sleeppuzzel ei of ij spelen?

Veel kinderen vinden het moeilijk om te onthouden wanneer ze een woord met ei of ij moeten spellen. Dit spelletje helpt daarbij. Je ziet namelijk nog voor je in welk vak je welk woord ook alweer sleepte. Je krijgt ook meteen te zien of het woord klopt, waardoor je direct aan de slag kunt gaan met de foute antwoorden.

Het is heel belangrijk om woorden met ei of ij te oefenen. Je moet het nu nog leren met dingen, maar het wordt straks nog moeilijker als je sterke en zwakke werkwoorden moet onthouden. Daarom moet je eerst begrijpen hoe een korte ei of een lange ij klinkt en wat het verschil is.

Deze sleeppuzzel helpt je heel snel om het te onthouden. En het is natuurlijk ook gewoon leuk om te spelen. Dat is ook een hele goede reden.