Sleeppuzzel IE of I

Wanneer spel je een woord met een ie en wanneer met een i? Ie’s en i’s zijn voor veel kinderen verwarrend. Daar hebben we iets op bedacht: een sleeppuzzel. Dan kun je steeds oefenen met de ie en i. In het spel zie je woorden die naar het juiste vak gesleept moeten worden: denk je dat je het woord met een ie spelt? Dan sleep je het woord naar dat vak. Denk je dat je het met een i spelt? Sleep het dan naar het andere vak. Sleep de woorden naar de juiste vakken!

Speelinstructies Sleeppuzzel ie of i

Bij de sleeppuzzel zie je twee grote vakken: ie of i. Onder deze twee vakken zie je allemaal kleine vakjes met plaatjes erin. Je sleept deze vakjes naar het juiste grote vak. Hiervoor moet je eerst nadenken over de spelling van het woord. Zo zie je bijvoorbeeld ‘g..ter’ staan. Als je deze naar het vak ‘ie’’ sleept, denk je dat het woord ‘gieter’ moet zijn. Sleep je deze naar het vak ‘i’, dan denk je dat het woord ‘giter’ moet zijn. Je mag zo lang nadenken over de woorden als je zelf wilt: er is geen tijd die wegtikt. Wil je er een paar minuten over nadenken? Dan mag dat dus gewoon.

De woorden die je ziet, moeten naar het juiste vak worden gesleept. Om ze naar het juiste vak te slepen, moet je eerst even goed nadenken: hoe spel je het woord ook alweer? Probeer ook te bedenken waarom je dat woord zo spelt. Als je het woord in het vak hebt gesleept, kun je op ‘controleren’ klikken om te kijken of je het woord goed hebt gespeld.

Heb je alle woorden al naar een vak gesleept? Dan kun je ze allemaal tegelijk controleren. Alle woorden die je goed hebt gespeld, krijgen een groene achtergrondkleur. Als je alles goed hebt gespeld, verschijnt in beeld dat je het goed hebt gedaan en naar de volgende puzzel door kunt gaan. Klik op het knopje dat begint te knipperen om naar de volgende puzzel door te gaan. In iedere nieuwe ronde worden de woorden steeds een beetje moeilijker. Hoe goed kun jij de woorden spellen? Haal jij straks een tien voor taal?

Je kunt na het slepen van een woord ook tussendoor controleren of het woord in het juiste vak staat. Bij de sleeppuzzel mag je namelijk op ieder moment op ‘controleren’ klikken om te zien of het klopt. Gemakkelijk, niet waar? Zo onthoud je de woorden supergoed en supersnel.

Waarom Sleeppuzzel ie of i spelen?

Ie en i lijken nogal op elkaar. Niet alleen in hoe ze eruitzien, maar ook in hoe ze klinken. Daarom vinden veel kinderen het moeilijk woorden met deze letters te spellen. Dit spelletje helpt je om te oefenen met het spellen van deze woorden. Als het goed is, onthoud je wanneer een woord goed of fout was. Je ziet nog voor je in welk vak je welk woord sleepte.

Je krijgt bij het spelen ook meteen te zien of het woord klopt, waardoor je direct aan de slag kunt gaan met de foute antwoorden. Je kunt dus, als je dat wilt, nog even kijken in je (werk)boek hoe het ook alweer precies in elkaar zat. Zo oefen je echt met de spelling van ie en i.

Het is heel belangrijk om woorden met ie of i te oefenen. Ze lijken namelijk heel erg op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Zelfs volwassenen maken er nog wel eens fouten mee, maar dat laat jij je natuurlijk niet gebeuren. Door zoveel mogelijk te oefenen met de sleeppuzzel blijven de woorden hangen.

Door spelletjes te spelen oefen je onbewust heel veel en op een slimme manier. Iedere nieuwe ronde wordt weer een stukje moeilijker en interessanter. Zo wordt leren leuk.