Alfabetpuzzel

8.5

A, b, c, d… Zo het alfabet opnoemen lukt je misschien nog wel, maar zie jij de letters van het alfabet ook in een puzzel? Met deze alfabetpuzzel verbind je stapje voor stapje de letters van het alfabet. Zo kun je testen of je het alfabet echt van a tot z kent. Bij ieder goed antwoord kun je de puzzel een beetje moeilijker maken.

Speelinstructies alfabetpuzzel

Dit spel kan iedereen spelen, in iedere groep. Je hoeft geen niveau te kiezen, dus je kunt direct beginnen. Iedereen begint met de makkelijke puzzel. Na ieder goed antwoord wordt de puzzel een klein beetje moeilijker.

Bij de alfabetpuzzel is het de bedoeling dat je de letters ‘a’ tot en met ‘z’ met elkaar verbindt. Dat doe je niet in een keer, maar je neemt steeds kleine stapjes. Trek een lijn van de letter ‘a’ naar de letter ‘b’ en van de letter ‘b’ naar de letter ‘c’. Je moet je muis steeds even loslaten om het antwoord in te voeren. In een keer van a naar z lijnen trekken, kan dus niet. Zo blijf je bewust bezig met het alfabet.

Het idee van het spelletje blijft steeds hetzelfde. Je blijft lijnen trekken tussen de letters. Uiteindelijk komt er steeds een figuur uit de lijnen. Zo zie je bijvoorbeeld in het begin van het spel een egel als je alle letters goed hebt verbonden. Daarna zie je een krab als je alle letters hebt verbonden. Doordat je figuren maakt, weet je dat je een goed antwoord hebt ingevoerd of dat je op de goede weg zit. Je kunt al bijna raden welk figuur je door middel van de letters hebt getekend. Vergeet niet aan het eind een lijn te trekken dus de letter ‘z’ en de letter ‘a’, zodat je deze speelronde afsluit.

Waarom de alfabetpuzzel spelen?

Het lijkt misschien niet zo nuttig om steeds hetzelfde te moeten doen, maar dat is juist de spelling oefening. Door veel te herhalen, onthoud je het alfabet steeds beter. Doordat je bij dit spel steeds verschillende figuren maakt, krijg je een idee van hoe het alfabet werkt.

Bij deze puzzel moet je stap voor stap werken. Op die manier kun je dus geen letters overslaan. Het enige dat je moet weten is welke letter er na elke letter komt. Daar komt de kennis van het alfabet bij kijken. Als je het alfabet nog niet goed genoeg kent, weet je niet naar welke letter je moet.

Als je de ene letter met de andere letter verbindt en het antwoord fout is, verschijnt de lijn niet. De lijn wordt dan even rood en verdwijnt weer. Bij een goed antwoord wordt de lijn groen. Doordat je steeds een figuur te zien krijgt, weet je precies dat je het alfabet goed hebt onthouden.